Мило Комерфорд И Симеон Дукиќ
|

Онлајн Екстремизам: Предизвиците И Можностите На Западен Балкан

Cover page
Abstract

Западен Балкан се соочува со двоен предизвик од онлајн екстремизмот. Онлајн платформите овозможуваат регионот лесно да стане посебна цел за различни меѓународни екстремистички наративи. Во меѓувреме, регионалните истории и геополитиката се присвојуваат за да се оправдаат екстремистичките активности и наративи низ светот. Меѓутоа, овој феномен е дел од една поширока тенденција што го нагласува сѐ поголемиот предизвик што се создава со ширењето на транснационалните екстремистички идеологии на онлајн платформи, како насилната џихадистичка, така и ултрадесничарската. На Западен Балкан ова создава бројни специфични ризици.

 

Suggested citation:

Комерфорд, Мило, И Симеон Дукиќ. Онлајн Екстремизам: Предизвиците И Можностите На Западен Балкан. Washington, D.C.: RESOLVE Network, 2021. https://doi.org/10.37805/pn2021.10.wb.