|

ISTRAŽIVAČKI PRIORITETI: PRIKAZ ZA ZAPADNI BALKAN 2019.

Abstract

Usred sve veće prijetnje koju nasilni ekstremizam (engl. violent extremism, VE) predstavlja širom svijeta države zapadnog Balkana suočavaju se sa znatnim izazovima u održavanju socijalne kohezije i stabilnosti. Kao i drugdje, narativi vjerske, krajnje desne i nacionalističke militantnosti snažno utječu na ranjivu mladu populaciju država zapadnog Balkana koja je zbog povijesti regije ispunjene etničkim, vjerskim i građanskim sukobima posebno podložna riziku od terorističke regrutacije u državama regije i inozemstvu. Pojedinci koji su otputovali kako bi se borili za nasilne ekstremističke organizacije u inozemstvu vraćaju se u svoje domovine uslijed teritorijalnih gubitaka koje su ekstremističke skupine doživjele u Siriji i   Iraku. Istodobno etnonacionalistički ekstremizam nastavlja dobivati na snazi i širiti se regijom.

I dok su neke od ovih tema detaljnije istražene u trenutačno aktualnoj literaturi, druge su i dalje slabo istražene. Za postojeće je teme istraživanja također potrebno više rada na terenu i čvršći teorijski temelji. Praznine u našem kolektivnom razumijevanju ukazuju na potrebu za dodatnim istraživanjem društvenih dinamika i dinamika nasilnog ekstremizma koje se razvijaju na zapadnom Balkanu. Bolje utemeljeno i detaljnije istraživanje može pomoći u informiranju i olakšati napore u sprječavanju / borbi protiv nasilnog ekstremizma (engl. Preventing/Countering Violent Extremism, P/CVE) u regiji.

U 2019. godini mreža RESOLVE sazvala je lokalne i međunarodne stručnjake radi rasprave o  prazninama u istraživanju i razvijanja preliminarnog popisa istraživačkih prioriteta za sprječavanje / borbu protiv nasilnog ekstremizma (P/CVE) na zapadnom Balkanu. Teme navedene u nastavku odražavaju njihovu zajedničku stručnost, dubinsko razumijevanje i posvećenost kontinuiranoj analizi trendova i dinamika nasilnog ekstremizma u regiji.

 

Suggested citation:

RESOLVE Network. Istraživački Prioriteti: Prikaz Za Zapadni Balkan 2019. Washington, D.C.: RESOLVE Network, 2020. https://doi.org/10.37805/rp2020.4.wb.