|

ISTRAŽIVAČKI PRIORITETI: PREGLED STANJA NA ZAPADNOM BALKANU 2019.

Abstract

U situaciji sve prisutnije prijetnje nasilnog ekstremizma širom svijeta, Zapadni Balkan se suočava s velikim izazovima u oblasti društvene kohezije i stabilnosti. Kao i drugdje, narativi religijske, krajnje desničarske i nacionalističke militantnosti nalaze odjeka kod osjetljive mladenačke populacije u  zemljama Zapadnog Balkana u kojima je historijat etničkih, religijskih i građanskih netrpeljivosti kreirao situaciju koja pogoduje angažiranju u terorističkim redovima u zemlji i    inostranstvu. Osobe koje su otputovale kako bi se borile skupa s nasilnim ekstremističkim organizacijama u inostranstvu vraćaju se u matične zemlje nakon teritorijalnih gubitaka ekstremističkih grupa u Siriji i   Iraku. U    isto vrijeme, etnonacionalistički ekstremizam nastavlja s jačanjem i širenjem širom regiona.

Iako se nekim od navedenih tema poklanja više pažnje u aktuelnoj literaturi, ostale nisu dovoljno istražene. Postojeće teme za istraživanje također zahtijevaju više rada na terenu i opsežniju konceptualnu utemeljenost. Uočljive praznine u našem kolektivnom razumijevanju ukazuju na potrebu za dodatnim istraživanjem promjenjive socijalne dinamike i dinamike nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu. Više rigorozno i utemeljeno istraživanje, u tom smislu, može pomoći da se preciznije definiraju i unaprijede napori na planu sprečavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma (Preventing/countering violent extremism, P/CVE).

Organizacija RESOLVE Network je 2019. godine okupila lokalne i međunarodne eksperte kako bi diskutirali o prazninama u istraživanju i sačinili preliminarni spisak istraživačkih prioriteta za unapređivanje aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu. Teme koje su navedene u nastavku odražavaju njihovu zajedničku stručnost, detaljno razumijevanje i posvećenost stalnom analiziranju trendova u oblasti nasilnog ekstremizma i dinamike u regionu.

 

Suggested citation:

RESOLVE Network. Istraživački Prioriteti: Pregled Stanja Na Zapadnom Balkanu 2019. Washington, D.C.: RESOLVE Network, 2020. https://doi.org/10.37805/rp2020.3.wb.